Enkel Arm Index (EAI)

 

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is de bloedstroom in de (slag) aders te onderzoeken.
Met dit onderzoek kan er vastgesteld of uitgesloten worden of er sprak is van vernauwing(-en) in de beenslagaders. Wanneer er sprake is van een vernauwing vermindert de bloedtoevoer naar de benen en kunt u (pijn)klachten krijgen.

Wie verricht het onderzoek?

Het onderzoek wordt verricht door de doktersassistente van uw huisarts. Tijdens het onderzoek wordt er uitgelegd wat er precies gebeurt. Als u vragen heeft mag u deze voor of na het onderzoek stellen.

Voorbereiding

U mag vóór het onderzoek eten en drinken en als het van toepassing is, ook uw gebruikelijke medicatie innemen. Voorafgaand aan het onderzoek mag u 2 uur niet roken.

De doktersassistente vraagt u om uw sokken, schoenen en als u lange mouwen draagt, ook uw trui of vest uit te doen. Het verzoek is dan ook om hier rekening te houden met uw kledingkeuze die dag.
Daarna wordt u gevraagd om stil te gaan liggen op de onderzoeksbank. Tijdens het onderzoek mag u niet praten.

Hoe gaat het onderzoek?

Als u plaats heeft genomen op de onderzoeksbank bevestigt de doktersassistente om uw beide bovenarmen een manchet. Deze meet aan uw beide armen uw bloeddruk. Waar de bloeddruk het hoogst is, blijft de manchet om. De andere manchet wordt afgedaan.
Daarna wordt er om de enkel een manchet bevestigd. Dan wordt er opnieuw uw bloeddruk gemeten aan uw arm en enkel. Vervolgens gaat de manchet om de andere enkel en wordt ook dan opnieuw uw bloeddruk gemeten.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek worden doorgegeven aan uw huisarts. Hij/zij zal deze interpreteren. U krijgt soms direct de uitslag van uw huisarts of via de assistente. Ook kan het zijn dat de huisarts u later op de dag of volgende dagen gaat bellen, dan wel dat u wordt uitgenodigd op het spreekuur.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze voorbereiding toch nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan de doktersassistente of aan de huisarts. Dit kan telefonisch maar ook via een e-consult (MGN-MijnGezondheid.net) of via de MedGemak app op uw telefoon. De werking hiervan staat uitgelegd op de website.