Zwachtelen

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om vochtophoping in de benen te verminderen en het bevordert het genezingsproces van een (grote) wond. De benen worden gezwachteld totdat er voldoende vocht is afgevoerd. Om te voorkomen dat u opnieuw vocht in de benen krijgt, kan er hierna een steunkous aangemeten worden. De onderbenen, bovenbenen en armen kunnen gezwachteld worden. In de huisartsenpraktijk worden alleen de onderbenen gezwachteld

Wie verricht het onderzoek?

Het onderzoek wordt verricht door de doktersassistente. Dit gebeurt altijd in opdracht van de huisarts.

Voorbereiding

Het is verstandig om rekening te houden met uw kledingkeuze. Houd rekening met uw onderkleding en schoenen. Het advies is om ruime kleding aan te doen, zodat deze over de zwachtels heen kunnen. Wijde schoenen, slippers of pantoffels zijn hierbij verstandig.

Hoe gaat het onderzoek?

Er wordt een zwachtel om het been aangelegd. Een zwachtel is een lange elastische strook textiel. De zwachtel loopt van de tenen tot onder de knie.
Bij een open been (been met een wond) wordt de zwachtel meestal 2 of 3 keer per week opnieuw aangebracht.
Bij vocht in de onderbenen kan de zwachtel tot 7 dagen blijven zitten.  Dit is per persoon verschillend.  Zodra het been slanker wordt, wordt er minder vaak gezwachteld.

Als u een wond op het been heeft, wordt deze eerst verzorgd met wondzorgmaterialen. Hier komt de zwachtel overheen.

Er kunnen twee soorten zwachtels aangebracht worden.

  • Korte-rekzwachtels: Deze zwachtels kunnen dag en nacht blijven zitten. Door de druk die de zwachtels geven, wordt het vocht in de benen minder waardoor de zwachtels losser gaan zitten. Hiervoor wordt er herhaaldelijk opnieuw gezwachteld.
  • Zelfklevende zwachtels (plakzwachtels): deze zwachtels zijn vergelijkbaar met de korte-rekzwachtels, alleen hebben deze zwachtels een zelfklevende werking. Hierdoor zakt de zwachtel minder snel af. Deze zwachtels kunnen dag en nacht blijven zitten.

Tijdens de behandeling is het belangrijk dat u voldoende in beweging blijft. Het is belangrijk dat u de kuitspier blijft gebruiken, lopen is hierbij belangrijk. U kunt hiervoor ook oefeningen doen. Ga op uw tenen staan en dan weer op uw hielen, steeds op en neer. Als u zit of ligt kunt u met uw voeten op en neer bewegen. De kuitspieren pompen hierdoor bloed terug naar het hart.

Resultaten

Binnen enkele dagen kunt u verbetering merken. Hoelang een behandeling duurt is per persoon verschillend. Gemiddeld duurt een behandeling enkele weken.

Als u veel pijn heeft tijdens de behandeling, of als de tenen blauw of wit verkleuren, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisartsenpraktijk.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze voorbereiding toch nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan de doktersassistente of aan de huisarts. Dit kan telefonisch maar ook via een e-consult (MGN-MijnGezondheid.net) of via de MedGemak app op uw telefoon. De werking hiervan staat uitgelegd op de website.