Hechtingen en nietjes verwijderen

Doel van het onderzoek
Het doel van het onderzoek is om de hechtingen of de nietjes te verwijderen nadat de wond geheeld is, zodat de wond gesloten blijft.

Wie verricht het onderzoek?:
Het onderzoek wordt verricht door de doktersassistente. Dit gebeurt altijd in opdracht van de huisarts.

Voorbereiding
Houdt de wond schoon en droog nadat deze gehecht is. Water of viezigheid verhoogt de kans op een slechte wondgenezing of ontstekingen. Houdt voldoende rust. Houdt rekening met het vrijmaken van de hechtplek.

Hoe gaat het onderzoek?
De assistente bekijkt de wond/de hechtplek. Als de wond goed gesloten is en niet ontstoken is, worden de hechtingen eruit gehaald. De hechtdraad wordt met een pincet opgetild en met een klein schaartje wordt de hechtdraad doorgeknipt. Daarna wordt de hechting verwijderd. Dit wordt bij elke hechting herhaald.
De wond kan ook gesloten zijn met nietjes. Dit is vaak het geval bij orthopedische ingrepen, bijvoorbeeld heup en knieoperaties. Hierbij wordt de wond eerst bekeken. Als er geen ontsteking te zien is en als de wond netjes dicht zit, worden de nietjes verwijderd met een speciale tang.

Resultaten
Nadat de hechtingen of de nietjes verwijderd zijn, kan er nog een verband aangebracht worden. Dit is afhankelijk van het type wond. Als de wond er onrustig of ontstoken uitziet, wordt er overlegd met de huisarts.

Heeft u nog vragen?
Als u na het lezen van deze voorbereiding toch nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan de doktersassistente of aan de huisarts. Dit kan telefonisch maar ook via een e-consult (MGN-MijnGezondheid.net) of via de MedGemak app op uw telefoon. De werking hiervan staat uitgelegd op de website.